|
Prayer song |
|
Alumni function |
|
Mr. Kodikunnil Suresh |
|
Advocate Iysha Pottee MLA |
|
Auidence |
|
Njattu Pattu |
|
auidence |
|
Prof. John Kurakar |
|
Prof. John Kurakar |
|
Agricultural Silpasala |
|
alumni Silpasala |
|
Alumni Office bearers |
|
Alumni Office bearers with Prof. John Kurakar |
|
Mr. Kottapuram Benny |
KOTTARAKARA
COLLEGE ALUMNI SILPHASALA ON “TERRACE GARDEN AND PRECISION FARMING”
Kitchen
and terrace gardens are adding a new dimension to the idea of going green in
the emerging everywhere in Kerala acreage on concrete roofs is on the rise year
by year.Efforts by individuals, and institutions such as the Vegetable and
Fruit Promotion Council Keralam (VFPCK), have inspired a large number of residents to take up cultivating their
courtyards and terraces to supplement the vegetables and fruits purchased from
the market.As many as 400 kitchen and terrace gardens have already been set up
in the Ernakulam city and its surrounding areas this year. And 6,000 city
families have taken up cultivating at least a portion of their vegetable
requirement. Response from the people is more than positive, the officials of
VFPCK said.Buoyed by the results, the council has started setting up vegetable
gardens on terraces and in the backyards of urban homes. For a payment of Rs
3,500 a pack of 25 potted samplings will be set up by VFPCK in Kakkanad. If the
customer is willing to foot the transport bill, the gardens can be set up
anywhere.The council has also been offering mushroom spawns and training to
those willing to take up mushroom cultivation.This enthusiasm by the public is
a sign that people are becoming more conscious about what they eat and are now
willing to put in some time to produce vegetables or fruits even in limited
quantities, the officials said.
The State Horticulture Mission, in association with the
District Agri-Horticulture Society, is planning to market organic vegetables
produced under its Peri-urban Terrace Vegetable Farming project in the district
towards the end of this year.The marketing of excess vegetables produced under
the project is likely to be taken up by October soon after a harvesting
festival during Onam, covering the first batch of 3,500 to 4,000 households
which would have been covered under the project by then.During the post-harvest
period, focus will be on redistributing seedlings, organic manure and
fertilizers to these households to ensure the continuity of the project.
“Excess vegetables in these households will be collected for marketing during
such visits for replenishing raw materials,” D. Radhakrishnan, secretary,
District Agri-Horticulture Society, told The Hindu .
The terrace farming project was initially introduced in Thiruvananthapuram last
year before launching it here in May this year with the funding of the State
Horticulture Mission. It is being implemented by the District Agri-Horticulture
Society and the district administration with the support of residents’ associations.
Precision farming or
precision agriculture is about doing the right thing, in the right place, in
the right way, at the right time. Managing crop production inputs such as
water, seed, fertilizer etc to increase yield, quality, profit, reduce waste
and becomes eco-friendly. The intent of precision farming is to match
agricultural inputs and practices as per crop and agro-climatic conditions to
improve the accuracy of their applications. St.
Gregorios College Alumni Association conducted One Day Silpa Sala on “ Terrace
Agriculture and Prcisition Farming on 7th July,2012 at Kotttarakara
Mary Land Tuition Center. Mr. Kodikunnil Suresh M.P inaugurated the function,
Advocate Iysha Potti MLA presided. Dr. K. Prathapan, Mr. N. Vijayan, Mr.
Pathala Raghavan, Mrs. Hemaletha, Mrs. Vinni Lumumba, Mrs Lovely Alexander ,Mrs
S. Sindhu, Mrs Susan Alexander were spoke on the occasion.
The second session began at 11.30 am. Prof. John Kurakar,
President, Kerala Kavya Kala Sahithy, Mr. Krishnayyer, President Federation of
Residents, Mr. Kurikesu was addressed the seminar session. Mr. Benny Kottapuram
expressed vote of thanks.
ജൈവ പച്ചക്കറി
വ്യാപിപ്പിക്കാന് സന്നദ്ധ
സംഘടനകള്ക്ക് കഴിയണം
കൊട്ടാരക്കര: ജൈവ പച്ചക്കറിക്കൃഷി വ്യാപിപ്പിക്കുന്നതിന്
സന്നദ്ധസംഘടനകള് മുന്നിട്ടിറങ്ങണമെന്ന് കൊടിക്കുന്നില് സുരേഷ് എം.പി.
അഭിപ്രായപ്പെട്ടു.സെന്റ് ഗ്രിഗോറിയോസ് കോളേജ് അലുമ്നി അസോസിയേഷന്റെയും ഹോള്ട്ടികള്ച്ചറല്
ആന്ഡ് പ്രമോഷന് കൗണ്സിലിന്റെയും നേതൃത്വത്തില് നടന്ന ഏകദിന പരിശീലന ശില്പശാല
ഉദ്ഘാടനം ചെയ്യുകയായിരുന്നു അദ്ദേഹം. ജൈവകൃഷി പ്രകൃതിക്കിണങ്ങിയതും ചെലവു
കുറഞ്ഞതുമാണ്. ഇതിനായി കൃഷിവകുപ്പിന്റെ വിവിധ പദ്ധതികള് പൂര്ണ്ണമായി
ഉപയോഗപ്പെടുത്തണമെന്നും എം.പി. പറഞ്ഞു.
അഡ്വ. പി.അയിഷാപോറ്റി എം.എല്.എ. അധ്യക്ഷത വഹിച്ചു. കൃഷിവകുപ്പ്
അഡീഷണല് ഡയറക്ടര് എന്.വിജയന്, ഹോള്ട്ടികള്ച്ചര്
അഡീഷണല് ഡയറക്ടര് രുക്മിണീദേവി എന്നിവര് പദ്ധതി വിശദീകരിച്ചു. ജില്ലാ
പഞ്ചായത്ത് അംഗം പാത്തല രാഘവന്, ജില്ലാ കൃഷി ഓഫീസര് ഹേമലത,
ബ്ലോക്ക് പഞ്ചായത്ത് പ്രസിഡന്റ് വിന്നി ലുമുംബ, പ്രിന്സിപ്പല് ഡോ. പി.കെ.ജോസ്കുട്ടി, ലൗലി അലക്സാണ്ടര്, സൂസന് അലക്സാണ്ടര്, ദീപ്തി, ബന്നി കോട്ടപ്പുറം, വി.കെ.കൃഷ്ണകുമാര്, ജെ.പത്മകുമാര്, പ്രൊഫ. ജോണ് കുരാക്കാര്, അഡ്വ. ബിജു എബ്രഹാം, അച്ചന്കുഞ്ഞ്, സാംസണ്, ഫെര്ണാണ്ടസ്, പി.ജി.സോളമന്, ജോസ് എന്നിവര് പ്രസംഗിച്ചു. കെ.കുരികേശു, ഷാജു
തോമസ് എന്നിവര് ക്ലാസ് നയിച്ചു.
പ്രൊഫ് ജോണ് കുരാക്കാർ
No comments:
Post a Comment