HEALTH BENEFITS OF
CURRY LEAVES
കറിവേപ്പിലയുടെ ആരോഗ്യ ഗുണങ്ങൾ
Curry leaves is one of the common seasoning
ingredients that is added to almost every dish to enhance its taste and
flavour. However, rather than eating this humble leaf (which is slightly bitter
in taste), most of us just throw it away. But have you ever wondered if you
have to throw this leaf then why our mothers did (even our ancestors) use this
leaf to every food preparation.
Curry leaves are a rich source of iron and folic acid.
Interestingly, anemia is not only about the lack of iron in your body but also
about the body’s inability to absorb iron and use it. This is where folic acid
comes into play. Folic acid is mainly responsible for iron absorption and since
curry leaf is a rich source of both the compounds it is your one-stop natural
remedy to beat anaemia.
Curry leaves were protect your liver from oxidative
stress and harmful toxins that build-up in your body due to the presence of
kaempferol, a potent antioxidant. The highly effective anti-oxidative property
when combined with vitamin A and C not only protects the liver but also
stimulates the organ to work more efficiently.
Curry leaves lower your blood sugar levels by
affecting the insulin activity. Apart from this, the presence of fiber in the
leaves plays a significant role in controlling your blood sugar levels.
Additionally, Curry leaf is known to improve digestion and alter the way your
body absorbs fat, thereby helping you lose weight.
Curry leaves prevent the oxidation of cholesterol as
it is packed with antioxidants. This in turn increases the amount of good
cholesterol (HDL) and protects you from heart disease and atherosclerosis.
it helps in the digestion process. Curry leaves have
the amazing ability to protect the body from the ill effects of chemotherapy and
radiotherapy. It not only protects the chromosomes from damage but also
protects the bone marrow and halts the production of free radicals in the body.
It is a powerful anti-bacterial,
anti-fungal and antiprotozoal properties. This makes it a great home remedy to
deal with common skin infections like acne and fungal infections of the nail
that are often difficult to treat.It also very effective in treating damaged
hair, adding bounce to limp hair, strengthening the shaft of thin hair, hair
fall and treats dandruff. The best part about this benefit is that you can
either choose to eat the curry leaves to help with your hair woes or apply it
to your scalp as a remedy.
ദിവസേനയുള്ള ഭക്ഷണക്രമത്തിൽ കറിവേപ്പില ഉൾപ്പെടുത്തുന്നത് കണ്ണിന്റെ ആരോഗ്യത്തിന് വളരെ നല്ലതാണ്. കാരണം വിറ്റാമിൻ 'എ' യുടെ ഒരു കലവറയാണ് കറിവേപ്പില.
∙ കൃമിശല്യത്തിനും ദഹനത്തിനും മൂലക്കുരുവിനും വയറുകടിക്കും കറിവേപ്പില വളരെ നല്ലൊരു ഔഷധമാണ്. വെറുതെ ചവച്ചരച്ചു കഴിച്ചാൽ മതിയാകും.
∙ കറിവേപ്പില അരച്ച് പുരട്ടുന്നത് ചർമ്മ രോഗങ്ങൾക്ക് വളരെ നല്ലതാണ്. കറിവേപ്പിലയും മഞ്ഞളും അരച്ചുപുരട്ടുന്നത് പുഴുക്കടിശമിപ്പിക്കും. കൂടാതെ കാൽപാദം വിണ്ടു കീറുന്നതിനും കുഴിനഖം തടയുന്നതിനും അത്യുത്തമം.
∙ കറിവേപ്പില , പച്ചമഞ്ഞൾ, നെല്ലിക്ക ഇവ അരച്ച് ദിവസവും ഓരോ സ്പൂൺ വീതം കഴിക്കുന്നത് ടൈപ്പ് 2 പ്രമേഹം കുറയ്ക്കാൻ ഫലപ്രദമാണ്. കൂടാതെ അമിതഭാരം കുറയ്ക്കുന്നതിനും കറിവേപ്പില വെറുതെ ചവച്ചരച്ചു കഴിക്കുന്നത് വളരെ നല്ലതാണ്...
. കറിവേപ്പിലയിട്ടു കാച്ചിയ എണ്ണ മുടിയുടെ ആരോഗ്യത്തിനും സ്വാഭാവിക നിറം നിലനിർത്താനും നല്ലതാണ്....
∙ കറിവേപ്പില , കാന്താരി എന്നിവ അരച്ചു ചേർത്ത മോര് കുടിക്കുന്നത് കൊളസ്ട്രോൾ കുറയ്ക്കും
Prof. John Kurakar
No comments:
Post a Comment