ഔഷധങ്ങളുടെ കലവറയായ
കുമ്പളങ്ങ
The health benefits of ash-gourd have long been known. The
ash-gourd is mentioned in ancient Ayurvedic texts like Charaka Samhita and Ashtanga
Hridaya Samhita for its many nutritional and medicinal properties.Also
known as white gourd, winter melon, white pumpkin, wax gourd, petha, safed
kaddu, boodida gummadikaya, pooshnikai, ash gourd is actually a fruit but is
referred to as a vegetable because it is cooked and eaten as a vegetable.Oblong
in shape, and 1 to 2 metres in length, ash-gourd has a smooth rind that’s an
ashy green with white flesh, and big, flat, oval seeds (like the red pumpkin).
These gourds have been cultivated since ancient times in countries like India,
Malaysia, China, and Papua New Guinea.
Ash-gourd plant in kurakar garden's |
Ash-gourd is loaded with nutrients. It’s an excellent source of
vitamin B1 (thiamine), a good source of vitamin B3 (niacin), and vitamin C. It
is also rich in many minerals like calcium. Its high potassium content makes
this a good vegetable for maintaining a healthy blood pressure.Containing
almost 96% water, this gourd is a dietitian’s delight. Be sure to include this
vegetable in your weght-loss diet.In Ayurveda and other traditional eastern
medicine, ash-gourd is used as a general tonic for its restorative properties.In
Ayurveda, ash-gourd is also used as brain food – to treat mental illnesses and
nervous disorders such as epilepsy, paranoia, and insanity.Ash-gourd is alkaline in nature and hence has a cooling and
neutralizing effect on stomach acids and as such used effectively for treating
digestive ailments like hyperacidity, dyspepsia, and ulcers. Ash-gourd juice is
a popular home remedy for peptic ulcers. Ash-gourd juice is also used to treat
diabetes.Ash-gourd is also useful in treating respiratory disorders like
asthma, blood-related diseases, and urinary diseases like kidney stones.Every part of this fruit is useful. Ash-gourd leaves are rubbed
on bruises to heal them, while the seeds are used for expelling intestinal
worms. The ash made from burning the rind and seeds are mixed with coconut oil
and used to promote hair growth and to treat dandruff.Inexpensive and
versatile, ash-gourd is a healthful vegetable that should definitely be a part
of any nutritious diet.കുമ്പളങ്ങയിൽ വൈറ്റമിൻ ബിയും
കുക്കുർ ബിറ്റിനും
അടങ്ങിയിട്ടുണ്ട്. ശരീരത്തിലെ വിഷവസ്തുക്കളെ പുറംതള്ളാൻ ഇതിന്റെ
ജ്യൂസ് ശീലമാക്കാവുന്നതാണ്. സമൃദ്ധമായി മൂത്രം പോകുന്നതിനും
മൂത്രക്കല്ലുകളെ അലിയിക്കുന്നതിനും കഴിവുള്ള ഇത് ശ്വാസകോശങ്ങളെയും
കിഡ്നിയെയും
ഉത്തേജിപ്പിക്കും. കുമ്പളങ്ങാനീരിൽ ഇരട്ടിമധുരം
ചേർത്ത് സേവിച്ചാൽ അപസ്മാരം
ശമിക്കും. വൃക്കരോഗങ്ങൾ മാറാൻ രാവിലെ
വെറുംവയറ്റിൽ 5 ഔൺസ് കുമ്പളങ്ങാനീരിൽ ഒരു
നുള്ള് തഴുതാമയിലയും രണ്ടു നുള്ള് ചെറൂള
ഇലയും അരച്ച് സേവിച്ചാൽ
മതി. ആന്തരാവയവങ്ങളിൽ
അടിഞ്ഞുകൂടിയ വിഷവസ്തുക്കൾ പുറന്തള്ളപ്പെടുന്നതിന്
കുമ്പളങ്ങാനീര് 10 മില്ലി വീതം രണ്ടു
നേരവും കഴിച്ചാൽ മതി.
ദഹനക്കേട്, ഛർദ്ദി
എന്നിവയെ ശമിപ്പിക്കും. കുമ്പളത്തിന്റെ ഇല വാട്ടിപ്പിഴിഞ്ഞ്
അതിന്റെ നീരുകുടിച്ചാൽ വയറിലെ
അസുഖങ്ങൾ മാറും.
പ്രൊഫ്. ജോണ് കുരാക്കാർ
No comments:
Post a Comment